Surrogatbranschen

Det är sjukt att kalla det för en bransch, men jag anser att det stämmer eftersom klinikerna blir allt fler och de inte skulle finnas om det inte handlade om pengar. Jag har sett “Vi ska ha barn” på svt.play, en dokumentär i 3 delar. Om du är intresserad av att se den ska du inte fortsätta läsa för jag skriver om vad som händer och hur det slutar.

För flera år sedan skrev jag ett inlägg på min förra blogg om att jag inte anser att staten ska finansiera IVF- behandlingar. Jag blev jävligt påhoppad och fick kommentarer i stil med “hoppas din dotter inte kommer att kunna få barn” och att jag inte hade rätt att uttala mig eftersom jag hade fått ett barn som dessutom var oplanerat. Vad visste jag om barnlängtan, om att ha en sjukdom som omöjliggör det man vill mest av allt? Självklart gör jag inte det! Jag har likafullt rätt att framföra mina åsikter och den som inte håller med har rätt att uttrycka sig, men det är inte orimligt att be om en sansad ton.

“Nordic surrogacy” är en klinik som grundats och drivs av Eduardo nånting. Han har själv 2 barn genom surrogat i Thailand och ville hjälpa andra med samma längtan efter barn. “Nordic surrogacy” samarbetar med kliniker över hela världen.

Ett av de första paren han hjälpte var Tommy och Marie. De var båda över 70 år när de bestämde sig för att de ville ha barn. Eduardo vidhöll att kliniken hade en gräns där den sammanlagda åldern på paret inte skulle överstiga 110 år. Det är en, som han kallar, mjuk gräns. Mjuk och töjbar som en gummisnodd med tanke på att Tommy och Marie var mer än 140 år. De åkte till Indien för att ordna så att Tommys sperma hjälpte till att skapa embryon med ägg från en indisk kvinna. De kunde välja hur många de ville ha och vilket kön. “2 stycken och 1 av varje, tack!”, typ. Sedan blev det en amerikansk kvinna som hyrde ut sin livmoder. Jag skriver “hyrde” för jag antar att Tommy och Marie betalade all vård under graviditeten. När tvillingarna föddes var Tommy 74 år. Tillbaka i Sverige hamnade de snabbt i socialens radar bl.a. för att barnen var saknade svenskt medborgarskap och när barnen var 3 år blev de omhändertagna. Reportern sa att paret ogärna ville tala om åldrande och när Marie fick frågan hur de tänkte när de blev 80 svarade hon att de alltid hade tänkt lämna bort barnen när de nått den åldern. “Är inte det väldigt själviskt?”. Paus. “Nä, det tycker jag inte.” Jag häpnade!! Fy fan, säger jag. Till vem hade de tänkt lämna dem?! När dokumentärserien avslutades hade barnen varit omhändertagna i 1,5 år. Stressen och pressen försämrade själklart parets hälsa och kanske kom de på andra tankar för de lämnade aldrig in någon ansökan om återlämning.

Tobias anlitade “Nordic surrogacy” som singel och åkte till Bogotà i Colombia för att hämta tvillingflickorna. Båda var svårt sjuka med hjärt- och lungproblem. En av flickorna var nära att dö flera gånger. Tobias blev tvungen att hyra en lägenhet där han vårdade dem. De blev kvar där i 8 månader. Det fanns inget sätt att få hem dem allihop utan att det kostade dryga miljonen. Han fick ingen som helst hjälp från “Nordic surrogacy”. Det blev ett vanligt reguljärflyg till Sverige och han hade en sköterska med. Raka vägen till sjukhuset där flickorna fick exemplarisk vård. Efter 1 vecka kunde flickan med andningsproblem andas själv och var pigg och alert. Den andra återhämtade sig oxå. De kunde ÄNTLIGEN åka hem! Eduaardo försvarade sig med att de hjälpt Tobias med 100.000 kr och att när Eduardo själv blev fast i Thailand då hans barn behövde ligga i kuvös i flera veckor, så fanns det (minsann!) ingen som hjälpte honom. Jaha, men är inte det en anledning att se till att andra par slipper hamna i den situationen eftersom de flesta surrogatmödrar är från länder som inte har samma höga och kostnadsfria nivå på vård som Sverige?

Det är ingen mänsklig rättighet att få barn. Varken biologiska eller adopterade. Oavsett orsaken till barnlöshet kan man inte kräva att få sin längtan uppfylld. Livet är så in i helvete orättvist, men man måste lära sig leva med det. Jag står fast vid att skaffa barn är bland det mest själviska man kan göra. Du sätter en oerhörd press på en människa som inte har bett om att få bli till och ju starkare längtan är desto större blir pressen.

Surrogatbranschen handlar om pengar och i förlängningen handlar det om att köpa människor. “Nordic surrogacy” tar ca 150.00 kr för ett kontrakt. Lägg därtill kostnaderna för mammans sjukvård. Än så länge är den här branschen helt oreglerad i Sverige, så det finns ingen hjälp att få om det skiter sig och klinikerna har – tydligen – ingen skyldighet att ställa upp. De har ju fått sina pengar.

Författare: Ewa

Jag föddes 1965 året när bara praktverk skapades. Min man föddes 1962 när bara smartingar skapades. Vår dotter föddes 1993 när bara förstklassiga barn kom. Vi har haft marsvin i drygt 10 år, men den 14 juni 2019 fick vårt sista marsvin, Bibbi, somna in. Vi kommer inte att skaffa fler husdjur. 1999 flyttade vi till Rönninge och vi kommer inte att flytta mer. Det här är mitt paradis på jorden. Vår dotter bor numera i Hässleholm. Jag är permanent sjukskriven sedan 2012. En liten sjukpensionär som dras med kronisk depression och ångest. Jag har bloggat sedan 2007. De första 7 åren fanns jag på den här adressen ifall du vill läsa mer om och av mig: http://fundringar.bloggplatsen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stoppa spam! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.