Zentangle

Det började som en terapiform för att dämpa ångest och öka avslappning. Idén var att det skulle vara prestigelöst och fritt. Ingen planering av motivet. Inga linjaler eller passare, inga fancy-schmancy markerpennor. Inte ens ett sudd för att ändra eller rätta till. 1 blyertspenna, 1 tuschpenna, 1 så kallad stompf för att få till skuggeffekter och djup (det funkar med en vanlig topz) och papper. Man brukar rita på en 9×9 cm stor yta. Det låter inte mycket, men det får plats en hel del och är inte lika överväldigande som ett A5-ark. För några månader sedan köpte jag en bok av Jane Marbaix, “Zentangle sourcebook” som jag inte blev särskilt imponerad eller inspirerad av. Jag hade bara de proffsiga och prententiösa skapelserna på Instagram som ledstjärna och de var ju inte särskilt bra för mitt självförtroende… Inspirationen tröt. Det var inte roligt längre. Jag kände mig låst i samma mönster och nedtryckt av Insta. Då tog jag fram boken igen, läste om idén och grunderna. Det finns hur många slingor (som delar in rutan på olika sätt) och mönster som helst som kan varieras och blandas precis som man själv vill och boken är ändå bara grundkursen! Det blev roligt igen och mitt pretensiösa jag får sitta i baksätet. Vissa slingor är roligare än andra, några blir bra, andra inte. En stor fördel är att jag slipper ha ett mindre flyttlass på bordet. Här är några av mina grundkursmönster.

Sömn

Jag var hos läkaren i fredax mest för att förnya receptet på Zolpidem, men hon nöjde sig inte med det. Hon insisterade på att jag ska börja fasa ut den. På ett sätt förstår jag det och jag har ju försökt själv eftersom jag är trött på alla piller, men att ändra något som påverkar min sömn ger mig ångest. När jag sover dåligt rubbas allt, precis allt. Jag blir, förstås, trött, men humöret sjunker och orken försvinner och inte bara dagen efter utan i 2-3 dagar. Det tar emot extra mycket nu när jag äntligen har hamnat i en bra period och har energi. Utfasningen kommer att ta tid. Jag tar vanligen 1 Zolpidem och 1/2 Propavan (som oxå är en sömtablett, men inte vanebildande). Nu ska jag ta 1/2 Zolpidem och 1 Propavan 2 gånger i veckan och den vanliga kombon de övriga dagarna. Igår kväll var det dax och jag kunde inte sova. Jag var dåsig, men inte tillräckligt trött. Klockan hann bli 2 innan jag somnade. Klockan 5 var jag på toaletten, sov mellan 6 och halv 10. Jag steg upp halv 11, dåsig och klarade inte av att äta något, så jag gick och lade mig igen. Slumrade och sov sedan till 13. Hela dagen är förstörd! Inte fan orkade jag träna efter lunch. Läkaren skrev ut melatonin oxå. Ännu ett piller att få in i min röriga sömnekvation. Som pricken över talade hon väldigt knackig svenska. BLÄ!!!

Diverse

Jag var, än en gång, alltför stöddig när det gällde träningen. Varannan dag är för tufft. De senaste promenaderna har varit på gränsen till plågsamma, men det får mig faktiskt inte att tappa sugen! Har du hört talas om inomhuspromenader eller “indoor walking” som det heter? Jag dränks i annonser på Insta om olika appar med utmaningar och speciellt utformade program. Jag valde att snoka rätt på det själv. Jag har inte hittat något på svenska, men på YouTube finns det 10-minutersvideor (det är den korta tiden som är en del av idén) med en amerikansk pilatesdonna som heter Jessica Velante. Jag valde henne och även om hon är i löjligt grym fysisk form, ser hon inte ut som en Barbiedocka som är sponsrad av ett make up-märke. Hon är inte överdrivet hurtig heller. Den video jag valde körde jag som uppvärmning till ett gummipass. Jag tog det lugnt, mest för att prova på och det kändes bra och tack vare den grundliga uppvärmningen tog jag bort ett par benövningar från mitt eget program. Jag tänker prova att köra inomhuspromenad + mage och rygg de gånger jag inte orkar promenera ute eller om vädret är i ruskigaste laget.

FHM har kommit med rekommendationer för gränser angående skärmtid för småttingar och tonåringar. Avsikten är god, men det är inte praktiskt genomförbart. Dagens föräldrar är ju så ooooerhört stressade av sina “livspussel” (ett ord jag tycker är urlöjligt) att de knappast hinner med att hålla koll på avkommans skärmtid. Gå till källan dvs. föräldrarna. Det är föräldrarna som behöver minska sin skärmtid. Det krävs engagemang för att uppfostra ett barn till att bli en fungerande människa. Barn gör som du gör och inte som du säger. Säg nej till skärmtid! Lås in alla mobiler plattor och datorer i ett skåp. Varför inte ett sånt där inbrottssäkert plexiglasskåp med tidlås? Lär familjen hur man umgås medan man ser varandra i ögonen och samtalar!!! Jag förstår, ärligt talat, inte hur det kan vara så mycket svårare att vara förälder idag jämfört med för 30 år sedan. (Naturligtvis kunde jag inte hålla mig från att skriva en insändare hos DN.se som de faktiskt publicerade. 😎) Häromdagen såg Elin ett föräldrarpar med en knodd i barnstol. Knodden hade npgra klossar att pyssla med. Föräldrarna satt med sina mobiler. Jag blir gråtfärdig. 🥺

Det är den 8 september och 26 grader varmt. Klimatkatastrofen är ett faktum och regeringen väljer stt slopa flygskatten. Inga kommentarer.