”Kriget mot kroppen”

Dessutom är BMI-värdena och de olika gränserna för normal/övervikt/fetma inte statiska, de har ändrats. Till exempel sänktes gränsen för övervikt 1998 från 27,8 till 25. Se där! Utan att ha gått upp ett endaste gram blev miljontals så kallade normalviktiga människor överviktiga över en natt! Och därmed blev de plötsligt – hokus pokus filijokus! – en magnet för diverse riskfaktorer…

Stina Wollter

Hen

Jag var en otroligt envis motståndare till begreppet ”hen”, men sedan jag började titta på drag förstår jag hur användbart det är. Särskilt som det blivit som att gå på äggskal av rädsla för att använda fel pronomen. Däremot har jag lite svårt att få kläm på icke binär. För mig är det enklare att uttrycka det som att man är ”flytande”, lite av varje, ibland känner man sig mer kvinnlig, ibland mer manlig.

Sjukdom

När Pär kom hem från Italien i söndags hade han feber. Sedan dess har han varit mer eller mindre sängliggande med feber och hosta. Influensa enligt Scanias vårdcentral. Vi har ätit 1 enda middag tillsammans. Övriga tiden cirklar vi runt varandra – mest jag för jag vill INTE bli sjuk igen! Vi sover i varsitt rum. Jag är inte bra på att hantera sjukdomar. När jag själv är sjuk drar jag mig undan som sjuka djur drar sig undan flocken. Det är bra om jag får hjälp med praktiska saker som handling och disk (utan att behöva be om det), men pjosk vill jag inte veta av. Jag vill vara ifred. Jag är inte den omhändertagande sorten och blir irriterad när någon behöver tas om hand. Handling, disk, snöskottning (aktuellt just nu) och att ge fåglarna mat fixar jag utan att bli ombedd, men inte mer än så. De här dagarna har varit påfrestande och jag har ångest och är otroligt irritabel.

”Kriget mot kroppen”

Vi vet att bantning misslyckas, att jojobantning är mer farligt för kroppen än att vara tjock, att alla tjocka inte alls kommer att bli sjuka, att viktmobning skadar, att det stigma, de stereotypa skildringarna, marginaliseringen och diskrimineringen som tjocka utstår är ett flerfalt större hot än deras kroppar är. VARFÖR syns inte detta? Varför ser inte omslagen på de färgglada magasinen annorlunda ut? Varför är bokhandlarna fulla av litteratur som handlar om att gå ned i vikt på tusen olika sätt? — Det säljer.

Stina Wollter

MVG

Endast 20 minuter hos tandläkaren och utan anmärkningar!! Jag har yttepytte tandsten, men det kan vänta 1 år till. Jäss! Det är aldrig någon höjdare att gå till tandläkaren, men tandhygienisten är 7 resor värre och får mig alltid att känna mig som en 7-åring som äter godis oftare än på lördagarna och dessutom inte borstar tänderna. I år slipper jag undan. Ha! Förra året gränsade besöket till misshandel och jag var så öm i munnen efteråt att jag behövde värktabletter. Jag fick tillfälle att fråga om det idag och tandläkaren – som tydligen hade läst min journal!- förklarade att mitt tandkött varit lätt inflammerat förmodligen på grund av tandsten och att hygienisten helt enkelt rengjorde rejält. Det är möjligt att tandhygienisten sa det, men eftersom jag automatiskt går in i försvars- och surhetsläge kan jag ha missat det. Det är intressant att munhälsan varierar så pass från 1 år till ett annat när jag inte har ändrat mina rutiner med mer än att jag slutat skölja med Listerin.